dinsdag 11 juli 2017

Eerste controle na verblijf in Thailand

Vandaag, dinsdag 11 juli mijn eerste controle na een verblijf van 8 maanden in Thailand, ik heb een afspraak met dr. Ellen Meijer op de polikliniek Hematologie van het VUmc.

Het bloedprikken in de arm-plooi ging gelukkig in één keer goed. Vandaag ook geprikt op Mproteïne (de veroorzaker van mijn polyneuropathie).
De dokter viel meteen met de deur in huis, alle uitslagen van het bloedonderzoek waren uitstekend behalve mijn Hemoglobine (Hb), deze was 5.0 (vorige keer 8.5). De dokter heeft meteen contact opgenomen met het lab om nog een extra meting te doen, namelijk de waarde van het foliumzuur en vitamine B12. De verklaring dat het Hb zo laag is kan twee betekenissen hebben, het eetpatroon tijdens mijn verblijf in Zuidoost Azië (ik ben vegetariër waardoor ik bepaalde vitamines en mineralen misloop omdat ik geen vlees en zuivelproducten eet en drink), of de leukemie is weer terug. De uitslag van de extra meting om het eventueel tekort aan foliumzuur aan te tonen hoor ik a.s vrijdag. Om zeker te zijn dat het geen leukemie is heb ik morgenvroeg (woensdag 12 juli) een beenmergpunctie, want meten is weten.

Jeetje, dit is wel een flinke tegenvaller. Ik hoopte dat alles goed zou zijn, ik heb juist geprobeerd (met adviezen van mijn diëtiste) om alternatieven te gebruiken om zo toch de belangrijke vitamines en mineralen aan te vullen. Helaas was dit onvoldoende. Ik wil niet meteen aan het ergste scenario denken en ga er vanuit dat het aan mijn eetpatroon ligt waar wellicht een oplossing voor is. Een laag Hb heeft een behoorlijke impact op het lichaam na verloop van tijd, het moet niet te lang duren.

Wordt vervolgd.


2 opmerkingen: